Vilken vinter för skidentusiaster!

2010-02-22 19:09
Den här vintern behöver jag inte längta till Norrland... /Per Åkerlund
  • Uppdaterad: 2010-02-23 09:36

Helgens ymniga snöfall skänkte Tunafors skidåkare ytterligare stora snömassor och man börjar undra om det finns någon gräns denna vinter... många pratar om den mest rejäla vintern Eskilstuna fått skåda sedan 80-talet... en av de vintrigaste i mannaminne rent av... som om det inte räckte med knappt en endaste dag med temperatur över nollan så kröp den mer mot minus 25 grader i natt.

Det slår mig vilka underbara träningsförhållanden vi kan bjuda på i Skogstorps/Skjulsta/Vilsta terrängen när vi verkligen blir belönade med en riktig vinter. Vilken fröjd att kunna ta avstickare utanför de upplysta spåren, hör verkligen till ovanligheterna att kunna glida fram på gröna milen. Ger känslan av lite gammeldags åkning med ett spår i mitten, lite snävt mellan granarna och långa fina diagonalbackar. Och skulle man sen inte få nog av denna storslagna terräng så bjuds det på skidspår lite överallt i Eskilstunatrakten. Vill man åka skate så rekommenderas definitivt Torshälla, brett och normalt mycket väl pistat längs det trevliga konstnöspåret som denna vinter fått ett rejält komplement av bästa sortens natursnö.

Vår egen tävling Vilstaloppet bjöd också på mycket fina förutsättningar, lyfter på hatten för arrangörerna som alltid står för ett mycket fint arrrangemang. Men i år kan man tänka sig att ni var extra stimulerade, väl värda efter många års tävlingsarrangemang med inte fullt lika bra utgångsläge. De tävlande verkade i alla fall mycket nöjda och som åskådare var det härligt att betrakta ett Vilstaloppet i full vinterskrud.

Vi närmar oss nu månadsskiftet februari – mars och vi har redan märkt av solen antågande med allt ljusare dagar. Alla skidentusiaster kan nu på allvar börja hoppas på tidernas vårvinter. För finns det något bättre än snö och sol på samma gång, speciellt om snön förblir kall. Jag hoppas i alla fall på vårvinterskidåkning, att man så småningom kan fara runt i hemmaterrängen med solbrillor och uppkavlade ärmar. Sådant man normalt brukar behöva ta sig till fjällen för att få uppleva.

Om inte vintervädret skulle vara tillräckligt för att väcka en skidentusiast till liv på allvar så varför inte njuta ytterligare genom att kolla på OS. Och trots att man är bra långt ifrån nivån på vårt lands duktigaste längdskidåkare, kanske känna lite att gnistan till att vilja träna hårt och komma i form tänds och blossar upp... Marcus Hellners grymma forcering på upploppet vid dubbeljakten, hans triumf vid målgången och säkrandet av sitt livs första OS guld, har etsat sig fast i minnet och får gärna stanna kvar ett bra tag framöver.

För egen del har denna vinter varit lite annorlunda och nedkomsten av två små gudagåvor den 26 december 2009 har inneburit ett ”sabbatsår” från skidtävlingar och regelbunden aktivitet med klubben. Våra små tvillingtjejer är helt klart födda i vinterns tecken, och även om jag med tanke på föregående års vintrar hyser viss tillförsikt, så hoppas jag att detta är början på något nytt! Eller så är det som några av klubbens inbitna Skogstorpare sagt till oss som nyinflyttade, så här bra vinter är det alltid i Skogstorp.

Efter 5-6 år i Luleå och Norrbotten har jag som tillbakaflyttad till Eskilstuna många gånger längtat tillbaka till de långa fina vintrarna och skidspåren som brukar vara  en bra bit in i April. Slutligen vill jag bara säga en sak... den här vintern behöver jag inte längta till Norrland!